Hypotheekrente lang of kort vastzetten.

De laagste  hypotheekrente ooit, wat nu?.

De spaarrente is ongeveer 0 of minder. De hypotheekrente is ongelofelijk laag, stel dat je een huis hebt gekocht of van plan bent te kopen dan komt de vraag kies ik voor een korte of een lange vaste rente. Zonder nadenken een lange rente vaste periode kiezen kan ook zijn nadelen hebben.

Een klip en klaar antwoord is niet te geven, wel een paar overwegingen.

Zoek een geldgever die bereid is om een lopend hypotheekrente tarief aan te passen ( naar beneden dus ) als de verhouding tussen de schuld en de waarde van het onderpand positiever wordt.  Doordat U simpelweg  aflost en de waarde constant zou blijven dan wordt de verhouding al positiever, mocht de marktwaarde dan toenemen is er een extra kers op de taart. Dan gaat het sneller.

Koopt u ( vooral als starter) een woning waarvan de financiering met Nationale hypotheekgarantie en een verhuisregeling dan kunt u t.z.t. bij verhuizing toch teleurgesteld worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de volgende woning niet met NHG kan worden gefinancierd. U had wellicht het idee dat U uw lage rente simpelweg mee kunt nemen maar die is dan alleen met NHG van toepassing en dus heeft u een aantal jaren wellicht te lang te veel rente betaald.

Er zijn ook geldgevers die bereid zijn om de huidige lage rente t.z.t. over te dragen aan een nieuwe eigenaar.  Dus stel u koopt nu een woning en u betaald 3% rente, u lost netjes op de schuld af maar na verloop van tijd wilt u toch uw woning verkopen.  Stel dat de rente alsdan is gestegen en er in uw straat meerdere gelijksoortige woningen te koop staan, welke woning zal dan hoogstwaarschijnlijk het meest aantrekkelijk zijn. De woning met de (hoge) marktrente of de woning die ( deels) gefinancierd kan worden met de huidige lage rente ?.

Kortom lange of korte rente een interessante vraag, zonder pasklaar antwoord.

Maar er over met U als toekomstige huiseigenaar er over  met u discussieren  wil ik graag.

Geef uw mening ?