Hypotheek nu oversluiten ?.

Lange tijd was oversluiten van een lopende hypotheek populair.

En inderdaad bij oversluiten kunnen de maandlasten door de gedaalde rente lager uitkomen.

Maar tegen welke prijs kan dat dan ?.

En hoe lang duurt het voordat u de kosten want die kunnen aanzienlijk zijn terug verdiend hebt ?.

En dan nog het fiscale aspect.

Oversluiten wil niet zeggen dat de belastingdienst ( volledig ) akkoord gaat met verrekening van alle kosten. Met andere woorden oversluiten kan op eerste gezicht voordelig zijn, maar als alle bijkomende kosten worden meegeteld dan kun je nog wel eens teleurgesteld zijn. 

Wanneer U dus toch besluit om over te sluiten, laat dan de tijd berekenen die nodig is om de te maken kosten terug te verdienen. Pas daarna kun u pas zeggen dat u voordeliger uit bent.

Een situatie  waarbij oversluiten of omzetting het overwegen waard is.

Stel dat U een hypotheek heeft afgesloten in  2010 bestaande uit een stuk aflossingsvrij en een spaar of bankspaar hypotheek.

En bovendien zeggen we dat het spaardeel € 25.000,= waard is.

Stel nu dat volgend jaar de rentevaste periode afloopt, U betaalde 5% rente. Die 5% ontving U ook als rendement op de spaarpolis.

Die 25000,= kost aan rente dus 5% * € 25000,= is € 1250,= per jaar. 

Iets meer dan € 100,= per maand. Bedenk dan dat de rente aftrek versnelt steeds lager wordt. Wanneer de rente daalt en dat zou in dit voorbeeld dus volgend jaar zijn, dan stijgt de maandelijkse premie of inleg aanzienlijk.

Wanneer een klant in zo’n situatie wil blijven wonen waar hij woont, en gezond is ( ivm overlijdens risico ) dan zou ik het serieus overwegen. 

Wanneer u nu de 25000,= spaar tegoed opneemt en aflost op de hypotheek, scheelt dit dus al zo’n E 100,= in de maand.  En daar staat dan wel weer maandelijkse aflossing tegen over.  

Het valt dan nog te bekijken of die omzetting niet onderhands ( Dus zonder notaris en met zeer beperkte kosten ) kan.

Bovendien blijft er dan weer geld over om op het aflossing vrije deel af te lossen. Dit laatste omdat aflossing vrij eigenlijk een beetje een verkeerde naam is. Het hypotheekrecht wordt meestal voor 30 jaren aangegaan, wanneer deze voorbij zijn kan een geldgever ( bank / verzekeraar ) het geld bedrag dus opeisen. Wanneer het inkomen en de waarde van het onderpand hoog genoeg zijn hoeft dat geen probleem te zijn.

Kortom laat uw hypotheek periodiek is bekijken.

Maak dan een afspraak !!!