Duurzaamheid levert geld op !

Inmiddels zijn we mede door de hoge energie prijzen genoodzaakt om meer aan duurzaamheid en energie besparing te doen. Zonnepanelen, isolatie dubbelglas, Kieren dichten, mechanische ventilatie kortom er zijn vele mogelijkheden.  Behalve dat deze maatregelen direct helpen om de kosten te drukken zorgen deze ook voor een gunstiger energielabel. Dat laatste wordt in toenemende mate belangrijker.

De vereniging “eigen huis” heeft recent belangrijke informatie verstrekt. Zie hier onder

1. Subsidie zonnepanelen

Voor de aanschaf van zonnepanelen kun je mogelijk subsidie krijgen van je gemeente. De energiesubsidiewijzer toont per gemeente alle regelingen voor energiebesparende maatregelen.

Desgewenst kan van financiële service direct een offerte verzorgen voor de plaatsing van zonnepanelen. De woning stijgt direct in waarde en bovendien verdiend de investering zich ( snel ) terug.

Wel even doorgeven aan uw opstal verzekeraar. Al is het maar om te voorkomen dat men u kan  verwijten het niet te hebben gedaan.

2. Hogere hypotheek

Zonnepanelen financieren kan ook via de hypotheek. Je leent dan tot 106 % van de woningwaarde. Echter niet alle hypotheekverstekkers ( banken ) bieden deze mogelijkheden.

3. Extra hypotheek op je inkomen

Bij het afsluiten van een hypotheek is het ook mogelijk extra te lenen bovenop wat je normaal kunt lenen op basis van je inkomen: maximaal € 9.000 voor energiebesparende maatregelen. Koop je een nul-op-de-meterwoning of een woning met een EPC0 of lager, dan mag je zelfs € 25.000 extra lenen. Voorwaarde is wel een energieprestatiegarantie van 10 jaar. Vanaf 1 januari 2019 is het mogelijk om voor een woning met een EPC0 of lager zonder energieprestatiegarantie € 15.000 extra te lenen.

4. Energiebespaarlening

De landelijke Energiebespaarlening is bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen, zoals zonnepanelen. Vanaf 1 juni 2022 kun je bij het Warmtefonds 100% van het leenbudget (in plaats van 75%) aan zonnepanelen besteden.

5. Duurzaamheidslening

Sommige gemeenten hebben een Duurzaamheidslening. Bekijk op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting of jouw gemeente de lening aanbiedt en wat de voorwaarden zijn. Voordeel van de duurzaamheidslening is de lage rente. Leen je geld voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen, dan kun je onder voorwaarden de betaalde rente en bijbehorende kosten van de geldlening via de aangifte inkomstenbelasting in aftrek brengen.

Btw op zonnepanelen terugvragen

Zonnepanelen financieren kan dus op veel manieren. Een laatste tip: je kunt de btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst.  Per 2023 zo staat in het belastingplan worden zonnepanelen zonder BTW aan particulieren verkocht. Dat scheelt een hoop papieren rompslomp.

 

Een tip voor wat betreft de zonnepanelen. Zonnepanelen leveren geljk spanning
vaak wordt alle opgewekte stroom ( I ) gecumuleerd en door 1 omvormer gelijd
zodat er 220 volt kan worden terug geleverd aan het net.

Een kleine omvormer per paneel, schijnt veiliger te zijn dan 1 grote. Wel iets
duurder.

Zie ook https://www.svn.nl/duurzaamheidslening

Overige bespaar tips

Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten altijd op het energielabel.
Een vaatwasser of wasmachine met het label A+++ is misschien duurder in de aanschaf,
maar zal je uiteindelijk een hoop energiekosten besparen.

Zet apparaten die niet gebruikt worden helemaal uit in plaats van op de stand-by stand.
Zorg ervoor dat er niet onnodig lampjes branden en zet ook eventuele klokjes uit.
Dit kost allemaal onnodige energie.

Zet de vaatwasser en wasmachine alleen aan als ze vol zitten.
Daar staat tegenover dat een te volle wasmachine ook weer niet goed is en minder schone
was zal opleveren. Houd daarom als vuistregel aan dat er minimaal een hand tussen de was
en de bovenkant van de trommel past. Heb je geen schone borden meer? Schaf dan wat extra servies aan.

Zet zoveel mogelijk apparaten uit wanneer je op vakantie gaat. Dit geldt ook voor de koelkast en de vriezer.

Maak etenswaren op voordat je weggaat en laat de vriezer ontdooien zodat deze geen energie verbruikt terwijl je weg bent.

Isoleer het huis goed om zoveel mogelijk warmte binnen te houden. Doe de gordijnen dicht als het buiten koud is en plaats – waar mogelijk – dubbel ( of A++) glas in de ramen.