Autolease en uw maximale hypotheek ?

Autolease  in relatie tot uw maximale hypotheek ?

Autolease is voor autoverkopers een nieuwe troef als het gaat om auto’s verkopen aan particulieren. Waarom zou je veel geld in een auto steken als je deze ook kunt leasen ? In het verleden was leasen vrijwel alleen interessant voor de zakelijke markt, maar tijden veranderen ook voor de particulier zijn er inmiddels leaseconstructies. De particuliere lease overeenkomsten worden ook wel private lease of operational lease genoemd. Het komt er op neer dat u hierbij iedere maand voor een vast bedrag, behalve dan de brandstofkosten in een nieuwe auto rijdt. U bent geen eigenaar ( bij sommige leaseconstructies zou dat na betaling van de laatste termijn wel kunnen overigens, er is dan sprake van een soort huurkoop) maar gaat wel een maandelijkse verplichting aan. Deze verplichting wordt sedert begin 2016 ook bij het BKR ( Buro krediet registratie) geregistreerd.

Deze lease constructie kan, net als een doorlopend krediet of een creditcard (grote) gevolgen hebben voor uw toekomstige hypotheek. Sterker nog zo’n lease constructie kan er voor zorgen dat de hypotheek en daarmee het huis aan uw neus voorbij gaat.

Stel dat U een leaseconstructie aangaat voor een auto met een aanschafprijs van € 10000,= of iets meer. ( looptijd 4 jaar, 12000 km dan kost dat tussen de € 175,= en € 200,= per maand).

4 maal 12 maal € 200,= dat is dan € 9600,= . 35% wordt gezien als onderhoud € 3360,= , het grootste deel 65 % dus € 6240,= wordt dan als lening bij de BKR geregistreerd.

En dat betekend dat 2% hiervan op maandbasis ( een bedrag dus van € 125,= ) uw hypotheek mogelijkeden beperkt. Bij een inkomen van 35000,= geen schulden en een rente van 2,5% Dat scheelt al snel zo’n € 55.000,= aan maximale hypotheekmogelijkheden.

Als particulier een autoleasen, het heeft zo zijn nadelen zal ik maar opmerken.